Tisková zpráva                                                                                                  zpět na stránku Pro média

Divadlo Kámen

www.divadlokamen.cz

8.6.2021

 

Dešťová hůl – premiéra

 

Obrázek z galerieDivadlo Kámen v rámci mezinárodního projektu uvádí premiéru hry Dešťová hůl. Příběh o snech. Příběh o válečných barvách. Příběh o ztrácení, hledání a nalézání. Příběh, nad kterým se jako přízrak vznáší bláznivý aviatik z 18. století. Příběh o domově. A jak s tím vším souvisí Indián?

 

Divadlo Kámen představuje zdánlivě všední příběh, zasazený do prostředí jižních Čech, který je motivován stejnojmennou knihou Jiřího Hájíčka.  Během vyprávění divák sdílí život jednoho muže, který odráží realitu tolika lidí kolem nás.  Zbyněk, profesí správce pozemků, žije všední život s umělkyní Terezou. Trpí nespavostí, jeho život strávený mezi katastrálními mapami zahrnuje rutinu, stereotyp a pomalu, ale jistě se oba noří do manželské krize.  Jednoho dne ho jeho bývalá láska, Bohuna, požádá o pomoc se zdánlivě jednoduchým majetkovým problémem – a nastává kolotoč neskutečných událostí, který vyústí okamžikem, kdy Zbyněk s tváří pomalovanou válečnými barvami vyráží do boje za to, aby se jednoho rána „nevzbudil jako někdo jinej“.

 

Indiáni si nedovedli představit půdu jako majetek, kterej si můžou vohradit nebo kterej můžou prodat. Chápali svoje loviště jako něco, co jim vyšší moc svěřila do správy. Jak můžeme prodat něco, co nám nepatří, ptali se, když po nich běloši chtěli podepsat smlouvy o prodeji.“

 

námět: Jiří Hájíček: román Dešťová hůl
struktura a scénář: Petr Odo Macháček                                                                                                                             

živé fotografie: Gabriela Kontra
hrají a jednají: Lucie Zachovalová, Lenka Chadimová, Zdeňka Brychtová, Martin Poláček
produkce a propagace: Helena Macháčková

host: zvláštní host pro každý jednotlivý večer; jednotlivec nebo skupina provádějící intermezza

 

premiéra: 16. 6. 2021 od 19:30h, 1. repríza: 17. 6. od 19:30h

Během představení bude možné zakoupit knihu Jiřího Hájíčka Dešťová hůl. Na repríze 17. 6. 2021 bude Jiří Hájíček přítomen.

 

Více informací o projektu najdete zde: https://www.divadlokamen.cz/destova_hul .

Fotografie v tiskovém rozlišení najdete zde: https://divadlokamen.cz/fotografie .

kontakt: Kateřina Poláková, katerina.marie@divadlokamen.cz, +420 607 789 429